SHARE

A dos dies de la celebració de l’Assemblea, parlem amb la plataforma ‘Èxit blaugrana’ dels temes més importants que afecten el FC Barcelona com a entitat social. Jordi Mayoral, portaveu del grup, i Roger Baqué accedeixen de seguida a una entrevista ‘express’ i és que l’Assemblea de dissabte és a la volta de cantonada i cal aprofitar el temps.

Com explicaríeu què és ‘Èxit Blaugrana’ per a tots aquells barcelonistes que no us coneixen?

Jordi Mayoral, portaveu d'Èxit Blaugrana

 

Jordi Mayoral: La idea era fer alguna cosa pel Barça perquè ens apassiona i l’estimem, pel club i pel que representa. Vam aparèixer fa dos estius, el meu germà , jo i un amic creient que agrupant gent del nostre entorn que compartíem un ideari i una manera d’entendre el club. La intenció de la plataforma és crear opinió i ser independents. Anem a la nostra, que és a favor del Barça. Som perfeccionistes per això qui mana no ens acaba de veure bé.

No feu per tant, oposició a ningú?

J.M.: Crec que la directiva seria intel·ligent si veies que és bo que existeixin grups que intentin aportar de forma constructiva la seva opinió.

Roger Banqué: Pretenem ser un ‘lobby’, entenent la paraula en el sentit positiu, constructiu i positiu. Punyent quan toqui però també dient les coses bones quan toqui.

El vostre objectiu és ser un mena d’òrgan regulador?

J.M: No exactament, mirem amb lupa cada passa que es fa o es deixa de fer. Creiem que és necessari que hi hagi gent primmirada, que estigui al dia, a sobre, mirant què es fa, què no es fa i el seu per què. I si es fa, és el que es va prometre? I per què no es fa el que es va prometre?

R.B: Amb modèstia, vam fer una espècia d’auditoria de la gestió per mirar al detall que el que es faci estigui bé.

I a qui va dirigit aquest dossier?

J.M: A tots els socis i aficionats del Barça.

No a la Junta Directiva?

R.B: La Junta podríem dir que és a qui va dirigit directament. Però a tots els socis hauria d’interessar el que es fa al club.

Parleu del triangle ètic: participació, democràcia i transparència. Quina valoració en feu de cada un d’aquests aspectes?

J.M: Creiem que hi ha molt camí per córrer perquè el soci és el propietari del club. Hem d’intentar ser un club pioner en aquest aspecte. Tot està per fer. Amb Qatar s’ha demostrat una transparència que està ratllant la “tramparència”. Ens venen una transparència quan està buida de contingut. Com a mínim, saben que s’ha de fer, però no en fan prou. Tenen l’oportunitat de canviar-ho però no van pel camí correcte.

R.B: Al segle XXI el club pot tenir les eines per aplicar la transparència i democràcia. Falta voluntat.

J.M: En campanya electoral tothom està d’acord i a l’hora de la veritat, quan s’arriba al poder, costa molt d’aplicar-ho. Però això li passaria a qualsevol persona. Per tant, està bé que hi hagi algú que exigeixi transparència i democràcia.

Fent aquest control, vareu publicar ‘Èxit Control’ sobre el compliment o incompliment de les promeses electorals. En ell, valoreu la seva gestió amb un 45/100…

R.B: S’ha de relativitzar perquè són sis anys de mandat i moltes de les promeses es fan per tot el període. Potser ara està suspès però hi ha moltes coses, com el Palau, que estan estancades o en procés. I moltes altres coses que nosaltres no podem avaluar del cert per desconeixement nostre.

Vau promoure el codi ètic. Creieu que s’està complint?

J.M: Fa un any que Rosell ha entrat, no podem dir que no l’hagi complert. Som exigents però no tenim mala intenció. Aquesta directiva ha d’anar demostrant qui és i què vol fer.

R.B: El mandat és de sis anys i porten una temporada. A dia d’avui seria injust dir que no estan complint el codi ètic.

Votareu no a Qatar. Quina és la vostra opinió respecte aquest patrocini?

J.M: Les formes no són dignes d’un club com el Barça. A més, creiem que el debat no s’ha de centrar en si Qatar és una dictadura o no, que potser més subjectiu. El que és empíric és el que s’està amagant. El Manchester United cobra 34 milions pel patrocini, 4 més que el Barça. Som el millor equip del món però no tenim el millor patrocini. La gent hi ha de pensar.

R.B: Tampoc ens agrada que es plantegi Qatar o res. És un argument trampós, com a socis ens ofèn. Si fan falta els diners, que no ho discutim, pots plantejar altres opcions.

J.M: La clau és que el soci sàpiga que perdem diners amb Qatar.

Lligar el Barça amb Qatar li fa perdré valors i imatge a nivell internacional?

R.B: Amb Unicef estàvem a dalt de tot i a partir d’aquí anirem baixant.

J.M: Però no ens hem d’equivocar amb el debat de si Qatar és bo o no. Les preguntes a l’Assemblea no han d’anar per aquí, si no es convertirà en Broadway. La gent vol diners, i no en tenim prou. Si tirem per aquí, més veritats podem saber i més opcions (a tombar l’acord). Si parlem del burka, la Junta tindrà una catifa vermella.

Sobre Cruyff . La Junta de Laporta creieu que hauria d’haver consultat al soci sobre la seva presidència d’honor?

J.M: Sí, per això ho vam fer nosaltres. No cal fer un referèndum cada dia, però el tarannà es veu. Era una decisió presa uns mesos abans per fer una mala passada al proper que vindria.

R.B: Es va actuar malament, tant la junta sortint com l’entrant.

J.M: Es van fer malament les coses. No cal anar buscant brega contínuament amb les figures del Barça com és el Cruyff, que ell també participa. No fa falta caure amb això tan bàsic. Hauríem d’intentar evitar-ho. Participació.

Defenseu un Barça català.

J.M: El Barça és indestriable de Catalunya. És obvi i ho sap tothom. Pot ser que algú li agradi més o menys. A nosaltres, molt i ho potenciaríem tan com puguem. La catalanitat de la Junta està per demostrar, anirem veient. Ha fet coses bones com lo de l’USAP i altres malament, com demanar perdó a Extremadura o dir que ser educats passa per parlar en castellà.

Amb quin –isme dels que envolten l’entorn del Barça us quedeu?

J.M: Amb el barcelonisme.

No us mulleu per cap?

J.M: Ens mullem totalment perquè creiem en el Barça. La nova generació de culers hem d’intentar evitar en no caure en el mateix. Aquesta guerra civil del Barça, de bons i dolents, és estèril. Privadament tots tenim preferències i som d’algun isme però públicament no ho hem de ser. Siguem constructius.

L’objectiu és algun dia presentar-se a unes eleccions?

J.M: Avui dia tenim un paper cabdal perquè ningú més ho fa. Ens fa molta il·lusió fer aquesta etapa, el futur dirà, no ho sabem.

Lectures 6238 vegades per 1768 lectors

Comentaris

1 COMMENT

LEAVE A REPLY