SHARE

En aquest darrer cap de setmana en què el futbol de clubs ha donat pas a les seleccions, de nou els rumors respecte a possibles fitxatges pel proper estiu han tornat a estar a l’odre del dia als  mitjans. El protagonista d’aquest article és un d’aquests jugadors que  venem sonant a l’entorn culé des de fa un temps i que a més ha tornat a les portades per l’anunci del seu president d’haver rebutjat una oferta del Barça, no és altre que l’argentí del Palerm, Javier Pastore.
 
L’argentí nascut un 20 de juny del 1989 a la localitat de Còrdoba, es va iniciar al món del  futbol professional al club de la seva localitat, Talleres, i  estant a les divisions inferiors d’aquesta quan va buscar lloc amb 15 anys a Europa fent proves al St. Ettiene o el Vila-real, on militava el seu ídol Riquelme. Dos anys més tard i  després de debutar en un amistós contra Chacarita, va despertar l’interès de dos grans com River Plate i Huracán per la seva cessió, escollint el jugador i el seu entorn pels segons a la recerca de més minuts per créixer.

A Huracán els seus inicis no van ser fàcils amb problemes primer contractuals i després de lesions que van demorar el seu debut, que es va acabar produint un 24 de maig del 2008 ,i de la mà d’ Angel Cappa, al mític camp  Monumental de River, on ja va demostrar  que l’atreviment habitual amb la pilota als peus.
Els millors moments al seu país  van tardar dos tornejos en arribar i fou en el Clausura 2009 on juntament amb altres homes com Bolatti o De Federico van conduir el seu equip al subcampionat i lluitant fins a la darrera jornada contra Vèlez i  especialment recordats d’aquesta època són els seus dos gols i una assistència  a la golejada per 4 a 0 contra River. Aquell mateix estiu del 2009 ,i després que el seu agent comprés els seus drets, arribava el salt a Europa després de varies ofertes, per exemple del Manchester United, amb el seu fitxatge pel modest Palerm italià.

La seva adaptació a l’exigent calcio fou immediata  fent-se un lloc habitual a l’equip, va disputar 34 partits, i ajudant a l’equip en una gran temporada que va portar els sicilians per segon cop  Europa, a la Europa League. 
A  més va rebre el premi Oscar al millor futbolista jove del campionat i va anar al Mundial,  fent que a l’estiu passat els rumors de traspàs fossin a l’odre del dia però va decidir seguir a Italià per continuar el seu creixement. Va iniciar la temporada en gran forma juntament amb el seu equip a més de millorar els seus registres cara a gol, porta 10 gols fins ara, però amb l’entrada al nou any l’equip va entrar en crisis i va encadenar derrotes que van suposar la marxa del seu tècnic Delio Rossi, una ratxa que es va trencar la darrera jornada amb una victòria de prestigi davant el Milà.
 
A nivell internacional, de ben segur que si arriba al Barça no tot li serà nou ja que el seu debut amb la selecció albiceleste es va produir al Camp Nou , de la mà de Maradona, en un amistós davant Catalunya, que els seus van perdre per 4 a 2 tot i el bon gol de Pastore des  de la frontal. El seleccionador li va mantenir la confiança  fent d’ell el jugador més jove del combinat argentí al passat Mundial, on va disputar 42 minuts repartits entre 3 partits. Del dia del seu debut en un Mundial en quedaran les paraules de Maradona definint-lo com un maleducat del futbol que semblava que portava molt temps a l’elit, que de fet són la millor definició futbolística que es pot fer de Pastore.
 
El “Flaco”, un  sobrenom evident per la seva alçada i primesa, és un mitja punta elegant i vertical  al que li agradà actuar  amb llibertat de moviments per darrera dels puntes en un estil molt similar al de Kaka o Riquelme. Les seves millors qualitats són el seu gran domini tècnic de la pilota i del regat però sobretot la seva visió de joc i capacitat per assistir als seus companys a  més de comptar amb un bon llançament amb la dreta des de la frontal . Aquestes qualitats unides al seu domini de les dues cames però sobretot a la pausa i temple que li donà al joc quan la requereix, fan que recordi a mitges puntes d’altres temps com Francescoli.
 
Pel que fa als punts febles del seu joc, cal mencionar la intermitència i la irregularitat en el seu joc,  pròpies de la seva edat en gran part, i la seva arribada a la porteria rival, un aspecte que ha anat polint any a any i  on en aquest any ha tingut una important millora. No obstant, l’aspecte que més el podria afectar en cas que arribés al Barça seria la mancança de la seva posició en l’esquema habitual culé ja que la més similar és la que ocupà Messi al centre. Per tant, l’argentí s’hauria d’adaptar al mig del camp, on caldria veure si es capaç de donar-li a la pilota l’elevat ritme de toc habitual, o al mig centre, on hauria  de millorar més les seves capacitats destructives, i per tant el seu rendiment dependria d’aquesta adaptació a aquestes noves posicions .

Per acabar us deixo un enllaç a un  vídeo amb algunes de les millors jugades de l’argentí, perquè li puguem posar imatges a tot el que  he explicat en aquest article, que serà el primer d’alguns en els que intentaré explicar explicar les característiques d’altres jugadors que estan a l’òrbita de fitxatges del Barça pel proper estiu.

Javier Pastore: Lujos de Il Fantasista Parte I
 
Per Ivan Vilalta

Lectures 4744 vegades per 1564 lectors

Comentaris

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY