SHARE
Publicitat de Qatar al Camp Nou.
Publicitat de Qatar al Camp Nou.

La mediocritat en els ingressos de marketing del FC Barcelona i la dificultat que sembla haver-hi per trobar un bon patrocinador per la samarreta és sorprenent i es fa molt difícil d’entendre quan ens assabentem que el FCB és el club amb un impacte a les xarxes socials més gran però no és capaç de rendibilitzar aquest impacte en ingressos totals, també segons Deloitte FML.

En el següent gràfic es pot apreciar com els clubs que estan per sota de la línia treuen més rendibilitat dels seus “fans” virtuals:

manifest

De nou, s’evidencia la incapacitat de la Junta actual de monetitzar els èxits del Club tan reals com virtuals, una prova més de la pèssima gestió que està desaprofitant un cicle exitós llarguíssim, insòlit gairebé.

En aquesta situació de màxima exposició, tant real com virtual, cal fer-se una pregunta clau: Quan val ser a la samarreta del Barça?

Si bé un tipus d’inversió en marca com la que fa l’emirat té un retorn a llarg termini que ara mateix no es pot quantificar, sí que hi ha maneres de mesurar l’impacte que ha tingut. D’això se’n diu “brand awareness” i la prestigiosa consultoria en esponsorització esportiva Lagardère l’ha avaluada.

L’estudi consistia en 600 entrevistes telefòniques a persones de Madrid, Barcelona i Sevilla, amb un marge d’error del 4%. Es va fer al desembre del 2015.

Els resultats, a grans trets i centrats en el que respecta al FC Barcelona, son els següents:

  • Qatar Airways és el tercer Sponsor més associat amb l’esport. Un 47% dels enquestats relacionen Qatar amb el món de l’esport, situant-la com a tercera marca més relacionada amb l’esport a Espanya. Recordem que Qatar només treballa amb un únic actiu a Espanya, el Barça, de manera que el fet de associar Qatar amb esport ve donat exclusivament pel potencial del FC Barcelona. Les dues primeres marques van ser Coca-cola i BBVA. Qatar Foundation no apareix entre els 20 primers i Fly Emirates (Real Madrid) és la sisena marca amb un 32%.
  • Qatar Airways és la marca que més es relaciona amb el futbol. Un 79% dels enquestats vinculen Qatar Airways amb el futbol, mentre que Fly Emirates és la segona marca més relacionada amb el futbol amb un 50%. És a dir, Qatar Airways es percep de manera molt clara, gairebé unànime, com a ‘marca del futbol’, demostrant un cop més el retorn que obté del seu patrocini.
  • Un 21% dels enquestats associa Qatar amb Messi. Per altra banda, un 11% associa Fly Emirates amb Cristiano Ronaldo. La marca ‘individual’ que ha creat Cristiano és superior a la de Messi, més derivada de la imatge del seu Club. Un altre benefici, doncs, per Qatar.
  • El Barça és el club més relacionat amb el seu sponsor. Fins a un 78% dels enquestats relaciona al Barça amb Qatar Airways, esdevenint aquesta la principal relació comercial que se li reconeix al Club. En segon lloc queda la relació Nike-FCB, identificada per un 54%, i sorprenentment queda en tercera posició la relació Unicef-FCB, reconeguda encara per un 38% dels enquestats. Comparativament, el Real Madrid és relacionat amb Adidas en un 73% i amb Fly Emirates en un 59%. Veiem, doncs, que el retorn que obté Qatar és molt superior al que obté Fly Emirates en termes d’identificació.

De totes aquestes dades cal concloure’n necessàriament que el rendiment indirecte que Qatar obté del FC Barcelona en forma d’exposició i vinculació a un equip exitós és molt superior (fins a un 50% més) al que obté Fly Emirates del Real Madrid. Per tant, la ‘quota’ a pagar hauria de ser també molt superior, però no ho és. És molt més rendible invertir en el FC Barcelona a igualtat de preu que no pas en el Real Madrid.

Nike, però, no deu estar massa d’acord amb aquestes conclusions, ja que la seva presència, abonant una suma molt similar a la que abona Qatar, és ostensiblement menor. Mentre que Adidas és una marca que es relaciona amb el Madrid molt per sobre que Fly Emirates, al FC Barcelona passa just al revés: Qatar Airways monopolitza el reconeixement i eclipsa a les altres marques relacionades amb el FC Barcelona, en minimitza l’impacte i per tant la rendibilitat i l’atractiu de la inversió.

El FC Barcelona té aquestes dades, ja que pertanyen a un informe ja publicat, però no és capaç de revertir la situació actual i començar a vendre els seus actius apropiadament. Això, ho veurem a la propera entrega.

Lectures 2314 vegades per 611 lectors

Comments Closed