SHARE

El Barça va tenir uns ingressos de 185 milions d’euros en l’apartat de “esponsorització” a la temporada 2014-2015. D’aquests ingressos, Qatar va ser el responsable de 37M€ (tenint en compte variables pel triplet de 5M€). Això, recuperant les dades del capítol anterior, ens ensenya que aquell qui aporta el 20% dels ingressos en esponsorització, s’emporta un 50% més de retorn en imatge que Nike, que representa un ingressos similars i té un historial en forma de relació amb el Club molt més duradora, a totes les seccions.

A continuació veiem una gràfica de retorn per € ingressat. O els petrolers són molt bons negociant o aquesta directiva no és tan bona gestora com ens han volgut vendre:

 Cada milió d’euros invertit al FC Barcelona li suposa un increment del 2,43% en l’índex de ‘percepció” de la marca en relació al FC Barcelona. A Nike, aquest retorn és de només un 1,63%.

En els darrers anys el FCB ha dut a terme una política de sobreesponsorització amb molts acords que no acaben d’incrementar els valors global que ingressa el Club. Per exemple, Beko, amb un acord “confidencial” que segons la memòria del Club és de 7,5M€ per 4 anys surt a la samarreta però té un impacte menor (només un 7,6% dels enquestats ho associen al Barça).


S’ha de veure en el mig termini fins a quin punt el Club és capaç de rendibilitzar acords locals amb accions de social media. Cada marca vol associar-se al FC Barcelona per al seu mercat local, però el FC Barcelona hauria de començar a pensar com implantar-se com a marca en aquests mercats globals. Un desodorant de peus vol lluir al costat del Barça a Brasil pel prestigi que li suposa i per l’abast de la ‘marca Barça’, però el Barça hauria de pensar què n’obté (al marge de poc menys de mig milió d’euros) d’acords d’aquest tipus.
De moment, a Espanya, Qatar s’emporta tot l’awareness que pot generar el Club. El Barça ha fet créixer la marca Qatar a Espanya en una proporció que no respon a les quantitats ingressades un cop fem la comparació amb altres aptrocinadors i altres equips.

Com dèiem a la primera entrega… Aquí guanya tothom, menys el Barça!

 

Lectures 2670 vegades per 678 lectors

Comments Closed