SHARE

photo (2)La presentació dels llibres “Paulino, el primer crac de la historia del Barça “ i “De Blues i Grana (II)” van  omplir ahir la seu de l’Agrupació Barça Futbolistes del Camp Nou. En un acte amb nodrida presència de gent, un símbol que la memòria històrica importa a més culers dels que alguns es pensen, Edicions Saldonar va presentar els dos nous llibres de la col·lecció de narrativa blaugrana.

L’editor, Francesc Gil, ha explicat quina és la intenció de la col·lecció, que amb “Kubala!” i “De Blues i Grana” ja compta amb quatre llibres i dos ja estan en procés. La idea “No es fer una historia del Barça, sinó una mena de mosaic, amb personatges tant importants com Samitier que es repeteixen”.

A més la intenció no es fer una crònica futbolística sinó “Parlar de personatges, però per fer-ho també del país, i és la societat la que es reflecteix en ells. Amb Kubala per exemple Catalunya té la seva primera alegria col·lectiva des de la Guerra Civil”.

El primer dels autors que varen parlar va ser Ángel Iturriaga, qui va voler destacar la  gent present a l’acte dient que “La presència de més de 100 persones aquí avui mostra que la gent té interès per la memòria històrica”. Respecte a la figura de Paulino va reiterar que encara ara a Asia es considerat el millor futbolista asiàtic, en una votació l’any 2010, i que “Va ser l’home que va permetre que el club no estigues en bancarrota, quan va fer-se soci  del club aquest tenia només 350 socis, i va ajudar a fer gran el club, quan es va retirar hi havia més de déu mil socis”.

L’altre autor de la biografia del filipí, David Valero, va explicar que “La història del Barça és molt llarga i rica i es trist considerar només a partir dels anys 50”, una circumstància en que massa cops cau el barcelonisme. Respecte a Paulino, va explicar que “Quan ell entra al club, veu que ni hi ha equip per ell i recluta amics per organitzar el primer infantil del Barça, per tant es pot considerar el pare de la Masia.”

Respecte al seu pas pel club, l’autor va explicar que en només quatre anys ja era l’estrella de l’equip fins que  la seva família decideix tornar a Filipines, un període de dos anys en els que el Barça no guanya res mentre Paulino guanya dues lligues i és màxim golejador les dues temporades. Per això “ L’any 1918  Gamper li envia una carta perquè torni i amb la seva tornada i sobre ell s’edifica el primer gran Barça, el dels anys 20.”

Per la seva banda, Frederic Porta presentava la segona edició del seu recull d’històries de protagonistes blaugranes amb “De Blues i Grana (II)”, també va voler deixar clar que “Som qui som perquè una sèrie de gent ens ha dut aquí i la memòria històrica del Barça ha d’estar sempre present. Lluitem per la recuperació de la memòria històrica”.

El periodista també ha  explicat que “La història ens dona contínues lliçons que hem d’aprendre”, com per exemple la de vendre la teva figura com es va fer amb Luís Suárez, el proper protagonista de la història blaugrana que tindrà un llibre com també el “Pelucas” César. Per ell “Cal transmetre que abans de Messi, hi havia un Kubala o  un Mariano Martín”, i molts dels personatges que ell recupera en aquest segon llibre com Plattkó, Garchitorena o Morera, amb una història que cal saber al darrera.

A més d’ells, el president de l’Agrupació Barça Jugadors, Ramón Alfonseda, qui també va destacar que calia recuperar la història abans dels anys 50, com l’agrupació pretén fer amb el seu espai, on ara llueixen una alineació del Barça de les 5 Copes i una aturada de Ramallets. A més, el president també va explicar una proposta que vol proposar i que seria “Posar una sèrie de rajoles amb el nom dels jugadors  i els presidents de l’època, fent una espècie de passeig de la fama que anés des de Travessera de Les Corts fins a Les Corts. Creant un binomi club-ciutat.”

Tot i la nodrida presencia a l’acte, generada a través de les xarxes socials amb ” tuiteros” molt coneguts presents, destacava que el club no hi envies cap dels seus directius, doncs aquests llibres i personatges també són el Barça i no només els actuals i esperem que  aquesta junta rectifiqui ,com ha fet en altres temes, i es prengui la memòria històrica del club amb la importància que aquesta es mereix.

Lectures 2841 vegades per 819 lectors

Comentaris

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY