SHARE

La Sala Primera del Tribunal Suprem ha desestimat el recurs de cassació presentat pel diari francès contra una sentència en la que l’Audiència Provincial de Barcelona havia fallat a favor del Barça.

El diari francès ‘Le Monde’ indemnitzarà el Barça amb 15.000 euros per haver vinculat l’entitat blaugrana, juntament amb el Reial Madrid, al metge Eufemiano Fuentes, imputat per pràctiques de dopatge en un procediment penal que forma part de la denominada ‘Operació Port’.

La sentència de la Sala Primera del Tribunal Suprem ratifica així la dictada l’octubre del 2009 per l’Audiència de Barcelona, que condemnava ‘Le Monde’ a indemnitzar el club català amb la mateixa quantitat degut a una intromissió il·legítima en el dret de l’honor.

L’inici de l’acusació: Els fets es remunten a finals de l’any 2006, quan el diari francès va publicar el dia 7 de desembre en la seva edició digital i el 8 en l’impresa, unes declaracions que suposadament el doctor implicat en l’ ‘Operació Port’ Eufemiano Fuentes havia fet a un periodista del rotatiu i en les quals assegurava que el FC Barcelona s’havia posat en contacte amb ell per preparar la temporada 2005-06 amb substàncies dopants.

El Barça va presentar a l’Audiència Provincial de Barcelona una demanda contra ‘Le Monde’ i el periodista que va firmar la informació. L’Audiència va condemnar el diari a pagar 300.000 euros al club català per intromissió il·legítima en el dret del honor i a publicar una rectificació en totes les seves edicions, tant digital com impresa.

‘Le Monde’ va recórrer aleshores la sentència, al·legant que els tribunals espanyols no eren competents per jutjar el cas i que en el seu moment ja havia publicat en el seu diari un comunicat oficial del FC Barcelona desmentint les suposades pràctiques de dopatge dels seus futbolistes.

El 2009, l’Audiència Provincial va atendre parcialment el recurs presentat pel diari i va reduir la indemnització per danys morals a 15.000 en entendre que a Espanya havia tingut més repercussió mediàtica el comunicat del Barça i del propi Eufemiano Fuentes desmentint la informació que la notícia publicada per ‘Le Monde’. A més, es va donar per bona la rectificació en el diari i no va obligar a fer el mateix en l’edició digital.

Malgrat les modificacions, ‘Le Monde’ va portar al cas una altra vegada als tribunals, aquest cop al Tribunal Suprem. Ara, finalment s’ha dictat sentència. El Tribunal Suprem ha resolt el recurs de cassació presentat per ‘Le Monde’, confirmant així la sentència de l’Audiència Provincial, inclosa la indemnització de 15.000 €.

Què diu la sentència del Tribunal Suprem?: El magistrat Xiol Ríos ha desestimat el recurs al entendre que el dret a l’honor del Barça preval a la llibertat d’informació reclamada per ‘Le Monde’. La sentència reconeix l’interès de la notícia publicada sota el títol de ‘El Reial Madrid i el Barça, vinculats al doctor Fuentes’, però no accepta el haver publicat una informació “no veraç” al “haver utilitzat dades inconsistents i no contrastades”. Senyala que “les fonts i la comprovació portada a cap pel periodista són insuficients per a la publicació d’una notícia que per la seva gravetat i transcendència social implicava el descrèdit en la consideració del club”.

Font EFE

Lectures 2022 vegades per 706 lectors

Comentaris

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY