SHARE

laporta-rosell-guardiolaQuins futbolistes creus que marxaran del Barça aquest estiu?

La sorpresa ha estat Thiago. La resta, crec que era bastant fàcil d’endivinar. Pensava que marxaria Valdés. De fet, sé que la seva primera intenció era marxar, però les coses, afortunadament, han canviat. I me n’alegro.

Quins fitxatges creus que farà el Barça?

A banda de Neymar, un central per ser titular en aquest equip, perquè el Barça ha de fitxar titulars. Portem tres anys que Andoni Zubizarreta fitxa jugadors que no són titulars, només s’ha consolidat Jordi Alba. I, per a mi, ha de venir un porter, per tenir un altre porter amb cartera d’aquí un any i, hauria d’arribar un lateral, un perfil més defensiu,  més polivalent, que pugui jugar en línia de tres i que pugui trencar aquesta simetria tan ofensiva que tenen Alves i Alba.

Quin porter fitxaries per al Barça?

Vaig molt perdut amb el tema dels porters. Sé que es va parlar amb Reina i se li va fer una oferta verbal, però per  descomptat no hi havia  res firmat, tot i que el jugador va dir que la seva intenció era tornar a Can Barça i estar-hi dues temporades. També  sé, parlant amb altra gent, com el Sique Rodríguez (Ràdio Barcelona – Cadena SER) que l’opció de més de futur era Ter Stegen, el porter alemany del Mönchengladbach, però que potser necessitaria una mica d’adaptació i, per tant, tens aquesta incertesa i aquest dubte. No em voldria mullar en aquest sentit perquè no sé realment quin és el perfil de porter que millor aniria per als interessos del Barça.

Quina nota posaries als tres anys de presidència de Rosell? Quins aspectes destacaries en positiu i quins en negatiu?

Li posaria un 7. En positiu destacaria el treball a l’àrea econòmica per racionalitzar les despeses. També un aspecte important ha estat el fet que s’ha mantingut l’estructura esportiva sense interferències. S’ha buscat el relleu natural de Guardiola, per filosofia de club i per planter, o sigui que s’ha tirat de planter també en el substitut de Guardiola. I el tercer aspecte positiu ha estat la gestió dels dies crítics del cas Guardiola. Aquells dies el club va actuar de forma modèlica, i crec que la gestió que es va fer i el missatge que va llançar Zubizarreta, amb l’anunci de ‘Tito’ Vilanova, va ser un moment crític on el club va actuar molt bé.

En negatiu destacaria la Comunicació, a nivell de comunicació el Barça, tot i que s’ha millorat amb l’arribada de Xavi Martín, el president encara no se sent amb naturalitat, li costa molt comunicar, i jo crec que és molt important comunicar perquè el concepte d’empatia és molt important per creure’t un missatge. Un altre aspecte a millorar és aquest moviment de la Junta de Rosell, que hem vist en declaracions d’alguns directius seus com Toni Freixa, d’apropar-se al ‘neo-nuñisme’ i criticar molt el passat. Amb criticar molt el passat em refereixo al ‘laportisme’ i el cas de l’exentrenador, amb desafortunades comparacions amb el Barça de Guardiola, que a vegades es filtren des de la directiva per embrutar una mica la figura de Guardiola… I judicialitzar a Laporta i la persecució que se li ha fet… Tinc dubtes de la seva responsabilitat, crec que és una equivocació i així va anar la votació a Assemblea.

Una votació que es resolgués per 29 vots, tenint en compte com van aquestes Assemblees on la Junta sempre treu les coses amb un percentatge elevadíssim, crec que ja mostra la dificultat d’un procés com aquest. I en negatiu també, en un aspecte més de la premsa, és que s’ha apropat a un entorn i a un tipus de premsa que se l’ha fet molt proper respecte la resta.

Una crítica que s’ha fet a vegades sobre la Junta de Rosell és que la Junta actual es dedica més a destruir el llegat de l’anterior, que no pas a créixer. Aquestes crítiques són certes?

 

 

Són antagonistes. Rosell i Laporta viuen de l’antagonia, són dos mons distants, divergents, amb fòbies grandíssimes… i, per tant, és un procés que pots entendre, des de la distància, que pugui haver-hi aquesta relació tant complicada entre el ‘laportisme’ i el ‘neo-nuñisme’ o el ‘rosellisme’. En tot cas, jo crec que s’ha de passar pàgina. Laporta es va equivocar en moltes coses, a vegades mostrant una imatge massa despreocupada, massa desenfrenada, li agradava massa el personalisme, fins i tot  va fer coses a nivell econòmic molt discutibles – i, amb això, crec que Rosell ha de desxifrar si hi va haver algun tema denunciable, parlo de comissions en el cas Henrique, en el cas Keirrison, etc. –… però crec que hem arribat a un nivell, que no comparteixo, de persecució en moltes coses que no seria necessari.

Ha estat un mandat de notable, o notable baix i, per tant, jo crec que s’estan equivocant en aquest aspecte. I apunto una cosa: un altre fet negatiu molt important, és com s’ha gestionat el tema de la Grada Jove, la Grada d’Animació, perquè es va mentir, i hauria d’haver dimitit algú i ningú va dimitir. Es va pactar amb els Boixos Nois, hi havia un document, i per tant crec que es va equivocar molt aquesta junta. No només pel fet de firmar un document amb els Boixos Nois el darrer partit de lliga abans de les eleccions a Paris 123, on tenia la seu Sandro, sinó sobretot per mentir, durant tant temps, haver enganyat el soci dient que no existia aquest document, dient que no hi havia una signatura dels representant legals dels Boixos Nois.

En un post teu vas parlar del fet que les decisions que es prenguessin aquest estiu serien molt important, creus que poden marcar el mandat de Sandro Rosell?

Sí, sobretot en l’aspecte esportiu que és, al final, el pal de paller de tot. Per bé que en el terreny econòmic s’està treballant força bé, des de la rigidesa de Javier Faus. I crec que en el terreny esportiu sí. El Barça té un llistó molt alt, té el llistó de quatre lligues en cinc anys, l’equip ha donat alguna mostra d’una mica d’esgotament i, per tant, jo crec que és molt important regenerar una mica aquest projecte, que la base es consolidi, però s’ha de fer una petita regeneració – amb tres o quatre canvis – i, si això comença a fallar, començaran a tenir problemes. Al final, tot depèn de la pilota.

Rosell va anunciar que es presentaria a la reelecció, i també altres candidats han anunciat que es presentarien. Creus que haurem d’esperar al 2016 per tenir eleccions a Can Barça?

No, abans. Les eleccions seran, segurament, abans. Tot dependrà una mica del tema Estatuts, però estic convençut que, probablement, hi haurà eleccions abans.

Qui veus a les properes eleccions del Barça? Creus que hi haurà un enfrontament Laporta – Rosell?

Encara dubto de Laporta, dependrà molt de com evolucionen les coses. Hi serà Agustí Benedito, hi serà Rosell o algú de la seva candidatura, i potser hi haurà algú del nou ‘sorianisme’, algú vinculat a Soriano.

Com valores el tema que el nom del president del Barça surti vinculat a temes com ‘Qatargate’ o Alianto a Brasil? El president hauria de ser més clar en aquests temes?

Sí, amb preocupació, perquè és un tema que pot afectar a la imatge del president del Barça. El que passa és que en qualsevol cas no sabem els timings de la justícia brasilera, ja veurem cap a on deriva… Les notícies que arriben no fan ser gaire optimistes, però crec que primer de tot la presumpció d’innocència, que tot avanci i quan, finalment, si Rosell ha d’anar davant d’un jutge i dictamina una sentència que conclou que Rosell és culpable d’algun tipus de delicte, ja direm el que hagem de dir, però si que és veritat que és un procés que pot enterbolir la imatge de Rosell.

La Junta actual creus que té por de propagar la catalanitat del Barça, com sí que feia l’anterior?

No, el que passa que no són tant efervescents com l’altra junta. Sí que és veritat que tenen alguna família ideològica dins d’aquesta junta que no és ni d’Esquerra Republicana, ni dels sectors més catalanistes, ni dels sectors més progressistes del país; hi ha moltes famílies ideològiques. Rosell és catalanista, això ho puc constatar i ho sé de bona font, però sí que és veritat que hi ha persones dins de la seva junta directiva que no ho són, ni molt menys. Al contrari…

Creus que aquesta junta viu més pendent del que diran respecte les seves decisions que no pas de prendre les seves decisions i assumir-les?

No, però – a vegades – es juga molt a ‘la puta i la Ramoneta’. No crec que sigui tant públicament pel què diran, perquè crec que tenen molt controlat com funcionen els diaris esportius i, més o menys, no tenen mala sintonia. Amb Mundo Deportivo, sobretot, ni tampoc amb SPORT, que són dos focus importants de discurs blaugrana. I la premsa generalista no són molt amics de la Junta de Rosell, per tant, ho tenen molt difícil per aquest camí. Però no crec que actuin tant pel què diran, sinó que – a vegades – no tenen les idees clares i juguen una mica a ‘la puta i la ramoneta’, i jo crec que aquesta indefinició  que ha estat un dels problemes principals, lligat al tema de comunicació que et deia, de Rosell.

Ara que parlàvem del tema dels mitjans, creus que el Barça controla el missatge? El Barça pot exercir algun tipus de censura sobre determinats mitjans segons el que puguin publicar?

No, censura no. No vull parlar de censura, no crec que arribem a aquests nivells. Almenys, jo sempre que he treballat, tant a la Cadena SER com ara al Diari ARA, no he vist cap tipus de censura, ni molt menys. Però sí que és veritat que hi ha amistats, hi ha sinergies, hi ha moltes operacions i negocis que lliguen el Barça amb determinats mitjans de comunicació… i això, al final, condiciona el missatge.

Consideres que la Junta no defensa el Barça com cal a organismes com la RFEF o la UEFA?

Crec que el Barça, un dels petits problemes que acaba sent molt important és que ha perdut als despatxos, als passadissos, allà on es parla, allà on es xiuxiueja, allà on es toca l’espatlla d’algú per buscar una complicitat i un favor…el Barça hi ha perdut pes. Això Laporta ho cuidava molt, perquè Laporta hi anava presencialment i intentava que el Barça fos un organisme amb molta força, va coincidir que la Federació no estava en el seu millor moment de relacions amb el Madrid, el Madrid ha intentat millorar aquests aspectes, i el Barça crec que s’ha trobat una mica perdut.

Per tant, jo crec que el Barça sí que és veritat… i no, no són arbitratges, no xiularan un penal a favor o en contra, no en aquestes coses, però sí que poden assignar un àrbitre per a un partit que et pot beneficiar pel seu tipus d’arbitratge, o perjudicar. Aquestes coses sí que es poden gestionar una mica millor. Crec que el Barça aquí ha perdut pes.

Lectures 6352 vegades per 978 lectors

Comentaris

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY