SHARE

Carme Nieto, protagonista del tercer podcast de RacóBlaugrana

La primera vegada que unes dones van vestir-se de curt a Can Barça va ser el Nadal de 1970, en motiu d’un partit benèfic. A partir d’aleshores es va posar en marxa un projecte que ha viscut diverses etapes, primer amb la denominació de Club Femení Barcelona i des de 2001 com a Futbol Club Barcelona, nom que manté actualment. L’any 2006 la secció coqueteja amb la desaparició ja que perd la categoria i juga un any Nacional. El club acaba apostant per una secció de futbol femení de la mà de Xavi Llorens, que ha sabut imposar la filosofia del rondo.

L'equip es va convertir en penya per poder seguir vinculat al FC Barcelona. Aquest és part del merxandatge per a autofinançar-se // LAURA PITART
L’equip es va convertir en penya per poder seguir vinculat al FC Barcelona. Aquest és part del merxandatge per autofinançar-se // LAURA PITART

Sempre hi ha algú que comença. Algú que s’avança als temps i decideix trencar amb la normalitat. Eren els inicis dels anys 70 i Johan Cruyff encara no havia arribat a Barcelona quan un grup de noies es van vestir de curt per disputar el primer partit de futbol femení de la història del Barça.

Tot va començar amb un anunci al diari Tele/eXpres: “Es busquen noies per jugar a futbol”, hi deia. S’hi van presentar més d’una dotzena de dones que acabarien saltant uns dies després sobre la gespa del Camp Nou. Una d’elles era Carme Nieto, administrativa de professió i apassionada culer. Van disputar el partit amb samarreta blanca i mitgetes blaugranes perquè en aquell moment no era una secció oficial del club.

Nieto guarda retalls de l’època que exemplifiquen la sorpresa que va significar per a molts que unes noies es posessin a jugar a futbol. “Futbol femení al Camp Nou. Onze noies busquen entrenador”. Arran d’aquest titular el FC Barcelona va enviar Ramallets i César. “I des d’aquell dia no s’ha deixat mai de jugar a futbol”, afirma de manera entusiasta Nieto. Ella només va poder jugar els nous primers mesos però s’hi ha mantingut vinculada d’una manera o d’una altra. Com a mostra, la seva vitalitat i energia que l’han convertit en la primera dona a ingressar a l’Agrupació Barça Jugadors.

Van ser pioneres a Can Barça i gairebé a l’estat espanyol ja que no va ser fins deu anys després, al novembre del 1980, quan es va oficialitzar el futbol femení a Espanya. El que havia de ser tan sols un partit amistós davant la UD Centelles va donar pas a diversos partits extraoficials i fins i tot un torneig, el de Fuengirola, en el que les jugadores viatjaven a costos pagats pel club.

Els èxits de la secció arriben ara –el conjunt dirigit per Xavi Llorens pot aconseguir aquesta temporada la tercera lliga consecutiva– però va ser aquell equip entrenat pel mític Antonio Ramallets que va posar la primera pedra per a que actualment s’estigui disputant la històrica fita dels quarts de final de la Lliga de Campions. “Després de nosaltres en van venir unes altres i així, fins ara”, afegeix.

De tot plegat, n’hem parlat en el tercer podcast de RacóBlaugrana, que trobareu aquí.

Articles de l'endemà del partit // LAURA PITART
Articles de l’endemà del partit // LAURA PITART

Entrevista amb Carme Nieto, una de les integrants del primer equip femení del Barça:

 

 

Lectures 6017 vegades per 1021 lectors

Comentaris

1 COMMENT

LEAVE A REPLY