SHARE
Els escuts de la història del Barça fins a la última proposta d’actualització.

L’Assemblea votarà el canvi d’escut proposat per la junta el proper dissabte. Més enllà de temes estètics, el gran canvi és la desaparició de les lletres FCB,que representen molt més que només tres simples consonants.

Quan es va fundar el club l’any 1899 l’escut poc s’assemblava a l’actual, dissenyat com el de la ciutat de Barcelona amb un ratpenat i una corona a sobre. El que si ja era un fet era el nom,Foot-ball Club Barcelona, prenent les sigles angleses.

El primer escut del club.

Poc va tardar a aparèixer un escut similar a l’actual, en concret l’any 1909 apareixia la forma actual,que recordava una  olla, segons explica la llegenda perquè la reunió per crear-la era una “olla de grills” segons paraules de Lluís d’Ossó. Una altre versió és la que defensa que aquell escut va ser fruït d’un concurs que va guanyar una obra del futbolista Carles Comamala,  en aquesta ja apareixien  els elements que tant coneixem com la creu de Sant Jordi, la senyera, la pilota i les sigles FCB.

Aquelles tres lletres i la denominació canviarien i bastant arran amb la victòria franquista en la Guerra Civil. Les autoritats imperants van decidir “netejar” la imatge d’algunes entitats i el Barça va ser un dels més afectats.

De profunda arrel democràtica i amb vincles amb el cantó perdedor, l’any 1937 el club va fer una gira per América que va salvar el club i en la qual es va convertir en l’ambaixador de la República espanyola, els canvis van afectar el nom i l’escut com a aspectes més visibles.

Així per imperatiu legal el club castellanitzava el seu nom pel de Club de Futbol Barcelona i així apareixeria també a l’escut. S’eliminaven per tant les lletres FCB,així com també franges de la senyera en els primers anys, una senyera que es va recuperar en l’escut quan l’any 1949 es van celebrar 50 anys del club.

El nom i les sigles FCB no es recuperarien fins poc abans de la mort de Franco, a l’any 1974 amb un disseny que s’ha mantingut gairebé sense varies variacions fins a la darrera modificació proposada pel club. Com veiem, aquestes tres lletres no son a l’escut per casualitat i alguns van haver de lluitar en temps difícils per recuperar-les.

 

Lectures 9323 vegades per 624 lectors

Comments Closed