SHARE
IMG_1426 (1)
Frederic Porta abans d’iniciar l’entrevista amb Racó Blaugrana.

Quina nota de l’1 al 10  li posaries a la temporada del primer equip amb el doblet de Lliga i Copa i perquè?

Li posaria un 8 perquè quan han caigut quatre títols la temporada és naturalment bona, em sembla inclús injust exigir un 10 per la consecució de la Champions. No hauria de ser així, la seva pèrdua va ser un moment molt puntual, amb els viatges FIFA que van desmuntar bastant l’equip. Per tant, un 8 i molt bona esportivament.

“Les Champions o no del Madrid no em semblen una justa mesura dels mèrits del Barça.”

Aquesta nota hagués variat molt si la Champions no l’hagués conquistada el Reial Madrid?

Crec que ha de ser la mateixa nota perquè a mi el Madrid no em serveix ni de referència, sóc un culer defectuós, com diu el Sergi Pàmies. No m’importa el que fa el Madrid i no canvio la nota perquè el Madrid s’hagi trobat amb la onzena gairebé caiguda del cel.

Sé que el culer ho fa, per la cursa d’intentar atrapar el Madrid en Champions que alguns creuen que és la mesura de tot i fins i tot ens arribem a creure la propaganda de convertir en res 4 títols perquè ells hagin guanyat la Champions. El problema és que ens creguem que un doblet no val per res pel títol del Madrid.

A més,als anys de glòria del Barça amb Guardiola en cap moment varem agafar la referència del Reial Madrd perquè la teva excel·lència ho tapava tot però quan comences a mirar a l’altre és que no estàs segur de les teves capacitats i això és el que ens mata històricament.  Les Champions o no del Madrid no em semblen una justa mesura per valorar els mèrits del Barça.

“Per no caure en els tòpics, em quedo amb Iniesta, Piqué i Mascherano”

En el terreny esportiu, quins destacaries com els tres jugadors més importants de la temporada? Tant a nivell individual com a nivell d’aportació al col·lectiu.

Per no recórrer als tòpics, que serien Suárez, Neymar i Messi,  ni fixar-me massa en estadístiques, em quedo amb Iniesta, per la seva reinvenció feta al canviar d’estil de joc, amb Piquè, amb una temporada excepcional, i amb Mascherano, perquè és un líder i perquè no ho ha passat gens bé pels temes d’Hisenda.

La impossibilitat de fitxar a l’estiu i la manca de relleus de garanties a la banqueta van marcar el futur del Barça a la Champions? Aquesta va ser la única raó de la ratxa de partits que va fer perdre la Champions i va fer perillar una lliga que semblava guanyada?

Jo crec que sí però també  hi ha un problema institucional que s’arrossega i que la gent no valora, la sanció de la FIFA pel tema de la Masia suposa això però cal tenir en compte el fet que hagi crescut el dèficit i no hi hagi diners per reinvertir en l’equip ,que també condiciona.

El fet que la Masia no pugui fitxar i a més es deixi en unes mans maldestres, sobretot el filial, és un altre fet que també condiciona, per exemple jo he perdut el compte del  temps que fa que no es crida ningú del B. També segueixo sense entendre com Bartra va marxar a un preu tant baix i no em val l’excusa que ningú el posava perquè amb un entrenador amb una altre sensibilitat segur que s’hagués demostrat que era plenament vàlid pel Barça.

Ara que parlem de perfils de tècnics, creus que Luis Enrique és un entrenador de club? Decisions com la marxa de Bartra haurien d’estar per sobre del tècnic del primer equip?

Si l’entrenador és d’èxit a qualsevol club fa el que vol i es pot equivocar o no en les seves decisions. Luis Enrique és un entrenador de club, que està treien un bon resultat del planter que té, que és un planter extraordinari, jo crec que ell és el menys culpable en aquest tema.És diferent si ens posem a valorar la seva tasca des de la perspectiva de fidelitat al model que ha rebut, perquè això  ja seria un tema més complex.

Creus que li queden moltes temporades a Luis Enrique com a tècnic del primer equip?

No crec que marxi, mentre li duri la corda a Messi, amb el model del Barça actual, tant a l’equip com al club,  viurem i morirem pel trident.Mentre el trident i Messi aguantin portant l’equip i el club, el Barça aguantarà però quan manqui això no ho podrà salvar ni Luis Enrique ni ningú.

“Amb el model actual, el Barça viurà o morirà segons dicti el trident.”

Creus que el joc del Barça actual depèn massa del trident i massa poc del col·lectiu com en d’altres èpoques?

Aquest fet està molt clar, va haver-hi una decisió, que ara és molt complicada de rebatre perquè són 250 gols en dues temporades, que va ser fer un canvi de rumb  portant a Neymar i Suárez. Ara moriràs o viuràs segons et dicti el trident, la resta s’ha convertit en una mena de comparsa, a més  a ningú li preocupa que hagi hagut una davallada al futbol clàssic del Barça perquè l’has canviat de cap a peus.

“La temporada del Barça B és un exemple  de pèrdua de la filosofia Barça totalment” 

Quin balanç faries de la temporada del Barça B, amb un inici molt dolent que es va mig arreglar a la segona part de la temporada per acabar a la onzena posició de la taula?Quin  aspecte destacaries en positiu i quin en negatiu de la temporada?

La temporada del Barça B és un desgavell, un despropòsit de cap a peus, des del nomenament de l’entrenador, sense mèrits més enllà de ser una figura mediàtica a qui el president va escollir, fins a tots els canvis durant l’any, quan acabes fitxant jugadors per salvar l’equip  i tenint clar que mai acabaran al primer equip.

Aquesta temporada  del filial suposa perdre la filosofia del que és el Barça totalment.

Darrerament han aparegut notícies als mitjans al voltant de canvis en la metodologia del club amb l’entrada de Pep Segura, com  per exemple que es torni a demanar una alçada mínima a partir de juvenil. Creus que s’està canviant la metodologia en el futbol base del club? Corre perill el model?

Jo crec que sí, fa cinc anys enrere un juvenil del Barça veia que podia aspirar a pujar al primer equip i ara veuen que ho tenen molt complicat. És una desviació molt clara del model, tornem a molts anys enrere quan els futbolistes jugaven al filial del Barça sabent que no arribaria mai al primer equip, estem repetint les errades del passat.

Si m’estan demostrant que corre perill el model, no pugen futbolistes del filial i sobretot no veus que hi hagi una confiança i una aposta decidida perquè arribin, s’ha escollit portar jugadors de fora per llocs de classe mitjana, banqueta o fons d’armari que perfectament es podrien treure de la casa però com no t’ho creus fitxes Vermaelen o Douglas.

A partir que apostes pels cromos, estàs expressant que no has paït bé l’èxit del model, un èxit que et ve també per Busquets o Pedro i no només per Messi o Iniesta, et ve perquè has apostat pels de baix però com ho has deixat de fer i no has donat  confiança perquè els futbolistes s’assentin, cas Bartra. Si el lloc que pot ocupar un futbolista del planter li cedeixes a un altre que t’ha costat 20 milions però que no t’aporta res, estàs enviant un missatge molt clar cap a la gent de la base.

 

Quines posicions creus que s’haurien de reforçar per sobre la resta de cara a la propera temporada? Quines posicions creus que reforçarà al final el club?

Jo no sóc tècnic i no és tasca d’un periodista dir qui  ha de fitxar el Barça, a més no tinc ni  idea dels fitxatges que es faran,perquè al final es faran segons butxaca i no segons les necessitats de l’equip perquè el mercat està embogit i es demanen uns preus desorbitats a tot arreu.

Fan falta un parell de  defenses (l’entrevista és d’abans dels fitxatges de Umtiti i Digne), un quart davanter, i sobretot convèncer als tres de davant que es canviïn de tant en tant, pel bé seu i de l’equip, tot i que això és molt difícil d’aconseguir.

Al darrera incorporaria un central segur  i un altre futbolista  més polivalent, que pugui jugar de lateral, perquè sense ells el Barça perd potencial, doncs la sortida d’Alves serà molt difícil de cobrir i la de Bartra va ser una pèssima notícia. Amb el Marc, malgrat els prejudici que no ha jugat amb cap entrenador, el que és cert és que cap tècnic li ha donat la confiança per establir-se al primer equip.  Per tant, ara mateix estem perdent valor i veig complicat remuntar-ho.

Frederic Porta en l'entrevista a Racó Blaugrana.
Frederic Porta en l’entrevista a Racó Blaugrana.

“No puc aprovar la gestió de Bartomeu o Rosell perquè està basada en una revenja sistemàtica contra el que van heretar”

Quin balanç a nivell de club  fas del primer any de mandat de Bartomeu com a president escollit pels socis? Que en destacaries en positiu i què en negatiu?

El cas Neymar és un cas d’una dimensió històrica impressionant, és el primer cop des de 1925 que el Barça és sancionat per una instància no esportiva, i ho marca tot.

Bartomeu va guanyar la majoria absoluta l’estiu del 2015 per la inèrcia del triplet i per la incapacitat de tota l’oposició de fer una encertada valoració de com calia actuar.

Fa molt de temps que sóc molt crític amb tota la junta de Rosell i Bartomeu, que és el mateix, en el sentit de que no puc estar gens d’acord en que basis tota la teva gestió en una revenja sistemàtica contra el que has heretat, que era realment bo per assentar les bases d’una continuïtat d’èxit.

No veig cap projecte amb Bartomeu més enllà que Messi i el trident segueixin marcant gols, no hi ha cap projecte i el de l’Espai Barça em preocupa molt, perquè  a més el club està perdent força al no aconseguir els ingressos que hauria de tenir un club singular al mon com és el Barça.

Per tant, per mi és molt complicat aprovar la gestió de Bartomeu però el que passa és que al Barça només s’està pendent del darrer resultat esportiu del primer equip, els problemes arribaran si arriben dos anys sense títols.

“Qui no es vol anunciar en un club on juga Messi? Això vol dir que quelcom estàs fent malament”

Que n’opines del fet que el club encara no tingui patrocinador per la samarreta del primer equip? Creus que Qatar seguirà o hi ha una altre via sorpresa?

El tema Qatar, com molts altres temes, s’ha explicat molt malament i de la manera com la junta volia fer-ho.  Es va arribar a un acord amb ells abans de les eleccions, Bartomeu va jugar la carta de pujar l’aposta durant i després de les eleccions i els qatarís li van dir que no estaven disposats a pagar més i d’aquí tot aquest retard.

El que a mi em sorprèn enormement és que el Barça amb el que significa, amb el trident i amb l’admiració que té arreu, no sigui capaç de trobar un patrocinador de primer nivell que el situï entre els tres clubs millor pagats del món, això vol dir que estàs fent quelcom malament.

En tot moment era Qatar o Qatar i quan aquesta opció ha trontollat no han sabut què fer, però no ets un club qualsevol, ets el Barça i no estàs sabent capitalitzar aquesta singularitat del club. Qui no es vol anunciar en un club on juga Messi? Vol dir que quelcom no fas bé a nivell de gestió.

“El pacte al cas Neymar és un absolut escàndol”

Com valores el pacte del club amb la Fiscalia per tancar el cas Neymar exonerant el president Bartomeu i l’ex president Rosell  i condemnar només el club? Creus que aquest pacte pot marcar el futur de la junta actual  al capdavant del club?

El pacte és un absolut escàndol perquè t’exoneres tu (en referència a Bartomeu i Rosell)  que gestiones una institució, que ara queda amb antecedents penals per primer cop des de 1925. En una societat democràtica normal i amb el significat que té el Barça en la mateixa, haurien d’haver presentat la dimissió.

El pacte és seguir amb la constant fugida endavant en el cas, no vas voler explicar la veritat del cas des del primer moment i els fets et van atrapant contínuament. No sé que acabarà passant, estic a l’expectativa de veure com reacciona la massa social del club davant un fet d’aquesta gravetat.

Dissortadament el que penso és que mentre la pilota entri i l’últim marcador sigui favorable, la gent no es mobilitzarà per res. Dissortadament també pel club perquè aquest fet és un fruït més d’una gestió errada en molts aspectes durant els últims anys que Messi i el trident al camp van tapant però al final no t’escaparàs de pagar la factura, d’imatge i esportiva, del que està passant.

En aquest sentit, com va ser la situació de la sanció al Barça per la xiulada a la  marxa reial l’any 1925?

El cas de la xiulada a la marxa Reial al juny del 1925 és un cas que és la única sanció prèvia o l’últim precedent d’una sanció d’un  organisme no esportiu castigant al Barça, i  és un precedent històric  d’una gravetat horrorosa.

És un fet que no és conegut com hauria de ser-ho perquè dissortadament el  culer no té massa vocació de conèixer  el seu passat ni les lliçons que dona, però allò va ser el tancament del club, no només de Les Corts, durant mig any i va suposar l’exili del fundador i cinc vegades president Joan Gamper.

Ell va haver de marxar expulsat d’Espanya un any després del cas, convertit en el boc expiatori d’aquella situació, que era una situació de protesta contra la falta de llibertats i una reivindicació de la catalanitat que havia pres la dictadura de Primo de Rivera. L’únic culpable va ser Gamper, un fet que el va dur a posteriors complicacions de salut i a depressions que al final el van conduir dissortadament al seu suïcidi.

 

Lectures 3954 vegades per 715 lectors

Comments Closed