SHARE
El Barça s’haurà gastat més de 300 milions en Dembele i Coutinho.

Coutinho serà quan es facin oficials les xifres el fitxatge més car de la història del F.C.Barcelona. Sense posar en dubte la seva qualitat futbolística, una operació que pot suposar un desemborsament de fins 160 milions d’euros requereix un estudi del seu efecte en l’economia del Barça a curt i llarg termini.

Si ens situem en el curt termini, la seva arribada podria suposar que el club blaugrana no presentes beneficis en l’exercici actual 2017-2018. Si ens  mirem el pressupost aprovat pel club en la darrera Assemblea aquest situava els beneficis previstos en 21 milions d’euros. 

Tancament exercici 2016-17 i pressupost temporada 2017-18

Si les xifres on les correctes, el fitxatge de Coutinho suposaria un cost fix de 120 milions d’euros a repartir entre les 5 temporades i mitja del seu primer contracte. Per tant, unes despeses en concepte d’amortització de 21,8 milions d’euros, que situarien el club en lleugeres pèrdues en cas que no pogués compensar-ho amb d’altres ingressos en la temporada, donat que el traspàs de Neymar ja estava inclòs en el pressupost d’aquesta temporada.

En aquest sentit, els ingressos previstos de l’exercici es situen en 897 milions, que suposa un creixement del 25% respecte als 708 amb que es va tancar la temporada 2016-17. Per tal de mantenir els 21 milions de beneficis, caldria que  aquest creixement tant important s’enfiles fins al 30% per situar els ingressos en 918 milions, una xifra tant aquesta com la pressupostada inicialment pel club realment elevades.

Ingressos pressupostats per la temporada 2017-18

Si ens mirem les principals fonts d’ingressos veiem que on tindria més marge seria en la venta de futbolistes, sense descartar possibles nous contractes de màrqueting amb Coutinho, tot i que no tingui la presència al seu país per exemple de Neymar. I en les ventes ens podríem trobar amb la venta d’algun futbolista del planter per quadrar els números com es va fer al seu dia quan es va vendre Thiago al Bayern.

Despeses pressupostades temporada 2017-18.

Una altre manera de compensar les despeses del nou fitxatge podria ser reduint les despeses, un aspecte on el club encara té menys marge que en el dels ingressos. Si bé es pot vendre futbolistes amb bons sous com Mascherano en aquest proper mercat d’estiu, el salari de Coutinho estarà per sobre del que cobrava l’argentí i per tant la reducció de despeses encara seria més complicada.

Evolució massa salarial respecte al total ingressos.

En aquest sentit, és especialment rellevant l’evolució de la massa salarial del club  i al rati d’aquesta respecte als ingressos del club. El fitxatge del brasiler no farà sinó augmentar aquest concepte que es situava en un 66% dels ingressos totals del club, tenint en compte l’important  traspàs de Neymar,  i en  un 84% dels ingressos ordinaris sense considerar traspassos ni alienacions d’immobilitzat.

Evolució massa salarial amb ingressos sense venta de futbolistes ni actius.

I en aquest punt cal no oblidar tampoc el gran projecte patrimonial d’aquesta junta, l‘Espai Barça, que més que mai depèn de la obtenció d’un bon patrocinador pels naming rights de l’estadi i que a més concordi amb els valors del club. Els ingressos i un possible avançament d’aquests diners al club podrien suposar una vàlvula d’oxigen a curt termini pels números del club.

I a llarg termini? El problema més gran del club radica en que les fonts d’ingressos habituals del club cada cop tenen menys marge de creixement i amb un endeutament elevat i limitat, la capacitat de competir del club fitxant per 300 milions cada temporada és molt limitada. A diferencia dels club controlats per xeics, el Barça no podrà pagar cada any aquestes xifres per molt que converteixi la Masia en una fàbrica de comprar i vendre futbolistes com està fent en les darreres temporades.

Per tant, amb aquest fitxatge i sobretot amb l’evolució de l’economia del club els darrers anys, més enllà del creixement dels beneficis i de la promesa d’arribar als 1.000 milions de facturació, cal que en el club i en l’entorn blaugrana es faci un debat seriós i intens de com es vol garantir el l’estabilitat econòmica  del club en els propers anys. 

 

 

 

 

 

Lectures 4116 vegades per 832 lectors

Comments Closed