SHARE
Imatge d’una de les recents Assembles del club.


Després de la desfeta contra el Bayern, les veus que demanen la dimissió immediata i la convocatòria d’eleccions al clubs són molt importants i  també majoritàries. I un cop aquí, per molt que la junta no sembla disposada a dimitir, una pregunta ronda l’entorn blaugrana i no és altre que preguntar-se que suposaria aquesta dimissió de cara a una possible Acció de Responsabilitat contra la junta actual, aquí us ho expliquem.

Per quins motius es pot presentar una Acció de Responsabilitat?

Aquesta eina legal, que va fer famosa la junta de Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu al 2010, es pot fer servir en cas que els dirigents d’un club esportiu tanquin la seva activitat en un club amb pèrdues econòmiques en el còmput global d’anys al capdavant del mateix.  Aquesta és la situació que es va donar al 2010 quan la junta entrant va reformular les darreres comptes de la junta de Joan Laporta per poder presentar-la,  però que un jutge va desestimar deixant clar que el pas d’aquesta junta  pel club havia deixat resultats econòmics positius i no negatius.

Font:Elaboració pròpia

Quins resultats porta acumulats la junta actual?

A dia d’avui, i a falta dels resultats del darrer exercici, aquest acumulat dependria de com es consideren els resultats reformulats de la darrera temporada de Joan Laporta.  Si es considera que aquests també formen part d’aquest còmput, criteri defensat per Toni Freixa, secretari de la junta en aquell moment, els resultats fins ara serien de 113 milions en positiu, mentre que sense aquests s’enfilarien fins als 192 milions.

Quin és el  tancament econòmic esperat per aquest exercici?

Si donem per bones algunes informacions periodístiques, la operació de canvi Arthur-Pjanic i algunes declaracions recents del president Bartomeu, en les que afirmava que el Covid havia suposat una baixada dels ingressos en 200 milions, nosaltres considerem que el club podria tancar l’any amb pèrdues al voltant de 100 milions d’euros.

En els nostres càlculs inicials parlàvem de 165 a 150 milions  de pèrdues però si considerem que la operació de Arthur està valorada en una plusvàlua comptable d’uns 50 milions, arribem a aquesta xifra de pèrdues estimada. Per tant, en aquest escenari, i si  considerem com a seus els resultats del 2010, la junta estaria molt propera a tancar el còmput amb pèrdues.

I quin impacte pot tenir la propera temporada?

Segons les últimes declaracions del president blaugrana, el Covid seguirà tenint impacte en els ingressos del club i el pressupost d’ingressos  es situarà  al voltant dels 770-800 milions d’euros, tal i com el president va indicar recentment, per tant el club haurà de reduir les despeses o augmentar els ingressos  si no vol tornar a presentar pèrdues la temporada vinent.

Si partim dels 1007 milions pressupostats per la darrera temporada, el club necessitaria reduir en 200 milions aquestes despeses per no tornar a tancar en pèrdues i si ens mirem les partides de despeses sembla que haurà d’optar per reduir les despeses en salaris del club, de les quals 400 milions son del primer equip de futbol. A més, a banda d’estalviar-se els sous, el club necessitaria obtenir diners per aquestes ventes perquè només amb l’estalvi en fitxes no seria suficient.

I quina altre via pot explotar el club i la junta per  marxar  sense pèrdues i amb un balanç positiu?  La que porta executant des de la seva entrada al club com és la venta de futbolistes del planter, donat als seus salaris baixos i al fet que comptablement no tenen cost i per tant la seva venta implica un ingrés per la totalitat de l’import rebut.

Aquí fa por pensar que el club es pugui plantejar vendre futbolistes com Trincao, fitxat al gener però amb valor de mercat superior ara mateix, Riqui Puig o Ansu Fati, de qui ja s’ha parlat de ofertes de 100 milions d’euros  del Manchester. 

Font: Memòria anual del club 2018-19

I si la junta dimiteix, què passaria?

Si la junta dimiteix i és una junta gestora la que s’ocupa de convocar eleccions, la nova junta entrant al club en unes futures eleccions seria la responsable de presentar a aprovació aquestes comptes 2019/20 als compromissaris del club, així com també tancar els de l’exercici en  curs 2020-21.

Per tant, donat que els resultats per ara son positius i les estimacions de pèrdues d’aquesta temporada no els superarien, les opcions d’una Acció de responsabilitat es reduïren mentre que si la junta convoca eleccions a final de mandat, la temporada 2020-21 si els computaria al seu balanç i podrien estar més a prop de tancar amb pèrdues.

I quines són les conclusions?

Primer de tot que per ara el balanç econòmic de la junta és positiu però que el tancament de l’exercici actual i el proper pot deixar-los molt a prop de les pèrdues, i per tant d’una possible Acció de responsabilitat .

Que la situació econòmica del club és complicada i no només pel Covid, sinó per les inversions fallides i per l’augment del cost salarial del club, i que les solucions de la junta actual per redreçar-ho ja les coneixem i no semblen el millor pel futur de l’entitat.

Per tant, si el que la junta fa és mirar pel bé del club, i en aquest cas també pel seu propi, faria bé de dimitir i convocar eleccions perquè una junta nova pogués entrar al club i redreçar la delicada situació esportiva i econòmica del club.

Lectures 3264 vegades per 329 lectors

Comments Closed